Hva er egentlig rusmisbruk?

Dette svaret er eldre enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.

Hei! Hva er egentlig rusmisbruk? Kvinne, 17 år fra Telemark

RUStelefonen svarer:

Det er et godt spørsmål. Det finnes sikkert litt ulike definisjoner på rusmisbruk, men her er én ganske vanlig definisjon: Dersom en person (i) bruker et rusmiddel over tid, (ii) på en måte som er/kan være skadelig og (iii) den personen selv erkjenner at det/kan være er skadelig, men (iv) allikevel ikke slutter (eller reduserer), da kalles det for misbruk. Det vil si:
  • Bruk over tid
  • Skader på grunn av dette
  • Personen gjør ikke noe med bruken selv om ha/hun vet det er skadelig
Denne definisjonen minner nok en del om definisjonen på avhengighet. Men, når det gjelder avhengighet, er det flere faktorer som spiller inn (f.eks. toleranse, abstinenser og andre). Du kan se mer på en artikkel om dette hvis du er interessert.

Still spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på? Chat med oss her.

Eller send inn ett nytt spørsmål til oss ved å bruke skjemaet under.

Mann    Kvinne