Hvordan slutte

hvordan slutte med rus?

, 17 år fra Hedmark


RUStelefonen svarer:

Dette er et ganske generelt spørsmål, og derfor vanskelig for oss å svare konkret på. Dette er fordi beste fremgangsmåte i stor grad vil avhenge av hva slags type rusbruk det er snakk om (f.eks. type rusmidler, omfang, brukerens livssituasjon o.l.). Generelt er det tre ting som ofte vektlegges: (1) miljøforandring, (2) viljestyrke og (3) god hjelp/bistand. Vi kan si noen ord om de enkelte.

Miljøforandring
Hvis det er slik at du har en vennekrets/nærmiljø som preges av rusbruk, kan dette øke sjansen for at du selv blir fristet til å ruse deg. Er det mulig for deg å gjøre noen endringer her? Nå vet vi ikke så mye om din situasjon, men hvis det f.eks. er bestemte personer, steder, aktiviteter o.l. som utløser en rustrang hos deg, kan det være lurt å unngå disse (i hvert fall så lenge som det føles nødvendig). Forsøk å fylle hverdagen med gode rutiner; f.eks. skole/jobb, sunne og konstruktive fritidsaktiviteter, sosial omgang med personer utenfor et rusmiljø, et sunt og variert kosthold, gode søvnrutiner og lignende.

Viljestyrke
Det er helt naturlig å ha svake øyeblikk, men husk at du alltid har et valg om du skal ruse deg eller ikke. Fokuser på fordelene ved å ikke ruse deg, og ulempene ved å ruse deg, de øyeblikkene du føler deg fristet. Husk at det først og fremst er du selv som bestemmer hvordan ditt liv skal være.

God hjelp/bistand
Mange opplever det som vanskelig å endre en rusvane helt på egenhånd. Dersom du f.eks. har noen i familien eller venner å støtte deg på, kan det helt klart være en god ting. Det finnes også et bredt og variert hjelpeapparat der ute, som mange opplever å få god hjelp fra. I vår artikkel Hjelp til å slutte vil du finne tips om noen slike tilbud, tilpasset enkelte rusmidler. Se også artikkelen Oversikt over gode hjelpetjenester (ung.no); der finner du en rekke tilbud som kan være aktuelle for deg.

Hver for seg kan disse punktene være vel og bra, men det beste resultatet vil nok komme dersom du vektlegger alle tre samtidig. Du er selvsagt også velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat i åpningstidene dersom du ønsker en utdypende samtale om dette.

 

Still spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på? Chat med oss her.

Eller send inn ett nytt spørsmål til oss ved å bruke skjemaet under.

Mann    Kvinne