Forsiden For voksne Spørsmål og svar
Spørsmål og svar

Hva skjer?

E-post Skriv ut PDF
vinflaske og -glassJeg har de siste to-tre år drukket 1-3 glass rødvin nesten hver kveld. Noen ganger mer så jeg har blitt full, men dette er ikke ofte. Jeg har hele tiden tenkt at dette var ok, men nå sitter jeg her og er redd. Jeg har i mange år vært kjempetynn og spist lite. Jeg jobber mye og har små barn. De siste månedene har jeg blitt litt større rundt magen og fått flotte pupper -ikke de slappe lefsene som jeg har hatt. Jeg har tenkt at jeg bare har lagt på meg litt av vinkonsumet siden jeg er minimalt fysisk aktiv. Men nå tenker jeg kanskje alt henger sammen med alkoholkonsumet mitt?? Er dette lang nok tid og mye nok alkohol til å få skader? Jeg har ingen andre symptomer. Jeg er selv lege - så å gå til lege med dette er tilnærmet uaktuelt! Jeg kjenner alle legene på sykehuset og vil ikke ha i journalen min at jeg drikker for mye. For å si det slik blir det lenge til neste rødvinsglass....

Kvinne, 36 år fra Hedmark
Les mer …
 

Forfriskningsperiode amfetamin

E-post Skriv ut PDF
amfetaminHei Tar det lenger tid for kroppen å friskne til ved injisering av amfetamin enn ved snorting? Har hatt 3 års opphold fra amfetamin, men har desverre begynt så smått igjen. Jeg blir veldig plaget av slim i bihuler ved nasalt opptak/snorting og har derfor gått over til injisering. Jeg har merket at forfriskningsperioden nå er mye lenger enn tidligere.

Mann, 31 år fra Østfold
Les mer …
 

Klarer ikke å stoppe å drikke

E-post Skriv ut PDF
vinflaske og -glassHei, Jeg sliter med å slutte å drikke når jeg først gjør det. Jeg har ingen trang til å drikke alkohol til hverdags, men de gangene jeg gjør det klarer jeg ikke å stoppe. Dette resulterer ofte i at jeg gjør dumme ting i fylla. Jeg innrømmer at jeg har et problem, og nå ønsker jeg hjelp til å slutte helt med alkohol. Har dere noen å anbefale som jeg evt kan snakke med, og få hjelp til dette med?

Mann, 33 år fra Oslo
Les mer …
 

Narkoeposet og legaliseringsbølgen

E-post Skriv ut PDF
cannabisHei Mye av det bildet offentlige myndigheter i Norge tegner av cannabis er etter min mening hentet ut fra subjektive vurderinger som har mer med den tiden de ble utarbeidet enn den objektive virkeligheten. Dette gjelder særlig amotivasjonssyndromet og andre påstander som myndighetene selv innrømmer ikke er empirisk bevist. Jeg synes dette i 2012 fremstår mer som offentlig organisert mobbing enn informasjon, særlig i lys av at Washington og Colorado nå har legalisert cannabis og i lys av at Arild Kutsen synliggjør de menneskelige aspektene ved den undertrykkende og primitive narkotikapolitikken som fortsatt føres. Har dere tatt stilling til i hvilken grad dere skal fortsette å spre dette eposet fra 80-tallet, eller være objektive og tolerante overfor ansvarlig voksen cannabisbruk?

Mann, 31 år fra Oslo
Les mer …
 

Hva kan vi gjøre med sønnen snart 18 år?

E-post Skriv ut PDF
rustlf-logo 75x67Han blir 18 år den 12 desember. (myndig) Vi er nå helt sikker på at han ruser seg på hasj, det er funnet brukerutstyr hjemme her og hos hans søster som han nå er om dagen. Legen sier at hun ikke kan gjøre noe for han/oss om han ikke vil selv. Han er jo bare atal og sint. Går ikke ann å snakke fornuft med han. Å misbruket på hasj har pågått mye lenger enn vi har skjønnt.. Sikkert over et år, men jevnt de siste 2-3 mnd. Vi er usikker på om det er noe annet rusmiddel i bildet også. (amfetamin) Han er trøtt, svetter en del i ansiktet, lukter sterkt svette (uten aktivitet) og rett etter dusjing. Sluttet skolen for 2 året på rad. Ps:han var på Utøya (sett mye grusomheter) men jeg kan ikke forstå at han MÅ ruse seg pga det. Han har timer til samtale, og får god oppfølging rundt dette. Men han er ikke ærlig, han sier han ikke har noe rusproblem, men det har han.. Jeg har nå snakket med helsesøster og fastlege, men hva kan de gjøre for han/oss.. Jeg har mistet en bror i rus for 13 år siden, har vokst opp med dette tett på, og er livredd for gutten min nå.. Kan han tvinges til noe? Oss hører han ikke på lenger. Hilsen en meget bekymret mamma.

Kvinne, 46 år fra Hedmark
Les mer …
 

Alkoholproblem

E-post Skriv ut PDF
promillesymbol_litenJeg kjenner en som har alkoholproblem, men han nekter å komme til lege. Hvordan og hvor skal jeg henvende meg?

Mann, 53 år fra Oslo
Les mer …
 

Personvern på et sykehus

E-post Skriv ut PDF
paragraf_litenJeg arbeider på en lukket akutt psykiatrisk institusjon hvor pasienter er tvangsinnlagt. Pasienter har vedtak fattet av overlege, som igjen er kvalitetssikret gjennom fylkeslegen og Kontrollkommisjonen. Vi har de strengeste regler som kan gjennomføres ift norsk lov inne på et sykehus, helsepersonelloven og pasientrettighetsloven. Vi har for det meste pasienter med alvorlig psykisk lidelse som psykose, også rusutløst. Maniske pasienter som "ute i det fri" f.eks handler på nettet for hudretusner av kroner. Vi har i alle år hatt et regelverk som også styrer pasienters bruk av telefon og data inne på avdelingen. Nå har ledelsen et forslag ute til høring hvor det skal tillates at pasienter bruker telefon med kamera og alle andre fasiliteter, og data med internett tilkopling. det vil si at pasienter kan (om de ønsker) ta bilder av medpasienter som er svært psykotiske og ikke er i stand til å ta vare på seg selv.
Les mer …
 

Senskader etter langtidsmedisinering

E-post Skriv ut PDF
rustlf-logo 75x67Hei. Dette er litt vanskelig for meg å snakke om/spørre om grunnet frykt for avvisning, men jeg skal forsøke å være så konkret som mulig. Min historie er følgende: Jeg ble som 7-åring i 1990 diagnostisert og medisinert for ADHD. Jeg gikk i tyve år på Ritalin, samt benzoprodukter under tidlig pubertet for å ta bivirkningene av Ritalinen (Tourette's-symptomer). Våren 2009 ble medisineringen avsluttet, og diagnosen frafalt, da det kunne se ut som om det hadde vært snakk om feildiagnostisering og -medisinering fra starten av. Jeg levde i et helvete i alle disse årene, med angst og depresjoner, sinne og abstinenssymtomer. Jeg kom til meg selv følelsesmessig ved endt medisinering, greide å være "til stede" i verden igjen, og "nær" mennesker. Jeg greide å føle igjen, på e vis. Men følelsen av glede og belønning har vært totalt fraværende i årevis nå, og det har resultert i cravings og en avhengighetsnatur uten like på det meste av stimulanter.
Les mer …
 

Behandling og fører kort

E-post Skriv ut PDF
paragraf_litenJeg har hørt att efter inn leggelse blir mann bedt om å levere fra seg fører kortet, stemmer dette eller er det bare rykter blandt folk ?

Mann, 47 år fra Telemark
Les mer …
 

Rus på arbeidsplassen

E-post Skriv ut PDF
rustlf-logo 75x67Hva bør man gjøre når det blir funnet utstyr til bruk av narkotiske stoffer på en arbeidsplass? Skal slike saker meldes til politiet? Og hva vil politiet gjøre med en slik anmeldelse? Og bør det "offentliggjøres" på arbeidsplassen blandt alle ansatte?

Mann, 46 år fra Akershus
Les mer …
 


Side 50 av 146
RUStlf-logo RUStelefonen på Facebook

Anonym spørretjeneste

split_banner3

Søk i våre artikler

Information in english

info_english