Øvelseskjøring og cannabis

Dette svaret er eldre enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.

Hvor lenge bør man vente med å øvelseskjøre etter man har brukt cannabis? Finnes det hjemmetester man kan ta? Kvinne, 36 år fra Sør-Trøndelag

RUStelefonen svarer:

1. februar 2012 innførte Norge straffbarhetsgrenser i trafikken for 20 ulike narkotiske stoffer og rusgivende legemidler. Dette er faste grenser for hvilken konsentrasjon man kan ha av disse stoffene i blodet når man kjører bil – tilsvarende «promillegrensen» på 0,2 promille for alkohol.  Når det gjelder THC, tilsvarer 0,2 promille 0.004 mikromol per liter blod. Om man skulle bli stoppet i trafikk-kontroll og politiet fatter mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand, kan de ta prøver av deg. Cannabis har en påvisningstid i blodet på rundt 12 timer, ofte lenger og opp mot et døgn. Dette er personavhengig. Om du for eksempel er vanerøyker, vil nødvendigvis påvisningstiden være noe lengre. I teorien kan du kjøre bil mellom 12-24 timer etter at du sist røyket, helst det sistnevnte for å være på den sikre siden. Men hvor forsvarlig det er, er en annen sak. Hasj påvirker konsentrasjonen og reaksjonsevnen, noe som kan henge i lengre enn det kan spores i blodet. Om du røyker hver dag kan man diskutere om det i hele tatt er forsvarlig å kjøre bil. Ved øvelseskjøring anses både ledsager og elev som førere av bilen og kan straffes for promillekjøring. På apoteket og nett kan man kjøpe hjemmetester.

Still spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på? Chat med oss her.

Eller send inn ett nytt spørsmål til oss ved å bruke skjemaet under.

Mann    Kvinne    Annet