Hva er rusavhengighet?

Dette svaret er eldre enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.

Hva er rusavhengighet Kvinne, 13 år fra

RUStelefonen svarer:

Rusavhengighet er et sammensatt problem som kan bestå av både fysiske og psykiske faktorer. Den fysiske avhengigheten kan være at en rusavhengig føler seg syk hvis hen slutter å ta et bestemt rusmiddel (abstinenser), og den psykiske avhengigheten kan være at den rusavhengige har så lyst til å ruse seg at det overskygger alt annet. Du kan også lese mer om avhenighet her på et fakaark fra Folkehelseinstituttet. I Norge defineres  rusmisbruk etter en internasjonal sykdomsklassifikasjon som heter ICD-10, fordi denne brukes av det norske helsevesenet for å diagnostisere rusproblemer. Når noen utvikler rusavhengighet, kan de føle at de mister kontrollen over valgene sine. Det å ruse seg kan oppleves som viktigere enn alt annet, derfor kan avhengighet forstås som en type "tvang" der brukeren ikke klarer å redusere misbruket, selv om de vet at det skader dem både fysisk og psykisk.  

Still spørsmål

Finner du ikke svar på det du lurer på? Chat med oss her.

Eller send inn ett nytt spørsmål til oss ved å bruke skjemaet under.

Mann    Kvinne    Annet