Fakta om amfetamin og metamfetamin

Amfetamin er et rusmiddel som virker stimulerende på sentralnervesystemet, og gir en sterkt oppkvikkende rusvirkning. Metamfetamin er kjemisk nært beslektet amfetamin. Det er noe mer potent slik at man trenger mindre dose for å oppnå effekt. De fleste kjenner ikke forskjell på disse stoffene.

Vanlig brukerdose amfetamin

En vanlig brukerdose ligger på 50 til 150 mg rent stoff. Amfetamin som selges på gaten er imidlertid oftest utblandet – en dose er da ofte en «kvarting», ca. 250 mg. Styrkegraden på gateamfetamin varierer mye, og er ofte ikke mer enn 20-­30 % rent. Amfetamin i pulverform er hovedsakelig hvitt, men forekommer også i gul-, brun-, rosa- og blåaktige nyanser.

Les mer om virkning og bivirkning av amfetamin

Ulike former

Metamfetamin blir oftest solgt i pulverform som «sterk» amfetamin, men forekommer også i fast form. Dette ligner på krystallklumper. PMMA (parametoksymetamfetamin) er et annet stoff som også ligner på amfetamin. Det finnes i pille- og pulverform, og blir ofte solgt som amfetamin eller MDMA/Ecstasy.

Amfetamin i Norge

Amfetamin ble fremstilt første gang i 1887, og tatt i bruk medisinsk på 1920-tallet. I Norge ble stoffet først populært i rusmiljøer på 1960- og 1970-tallet.

Amfetamin er også kjent under gatenavn som speed, pepper og makka. Metamfetamin er kjent under gatenavn som meth, crystal og meta.

Relaterte artikler om amfetamin: