Fakta om MDMA og Ecstasy

MDMA/Ecstasy er et rusmiddel som virker både sentralstimulerende og hallusinogent. Rusvirkningen beskrives som oppkvikkende, og forårsaker forsterkede sanseinntrykk samt følelser av eufori og velvære.

Hva er MDMA?

MDMA (3,4-metylen-dioksi-metamfetamin) ble patentert i 1913 som et appetittdempende middel. Stoffet ble imidlertid aldri markedsført. MDMA kom på narkotikalisten i Norge i 1986, og ble kjent i rave- og house-miljøene som Ecstasy (MDMA er det primære virkestoffet i Ecstasy). Betegnelsen Ecstasy brukes noen ganger også om de beslektede stoffene MDA (metylen-dioksi-amfetamin), MDEA (metylen-dioksi-etylamfetamin) og mCPP (1,3-klorfenylpiperazin).

Rus, varighet og effekt

Effekten av MDMA avhenger av alt fra sinnstemning, omgivelser, forventninger og hva som er i tabletten eller pulveret. Virkningen av det samme stoffet kan variere fra person til person, og fra én rusepisode til en annen.

Virkningen av oralt inntak av MDMA eller Ecstasy kommer som regel etter 30-60 minutter. Rusen varer som oftest i 4-8 timer.

Les mer om virkning og bivirkninger av MDMA

Ulike typer og brukerdose

Ecstasy: Siden slutten av 1990-tallet har populariteten av ecstasytabletter avtatt noe, og tendensen viser at det i dag er mer vanlig å omsette MDMA i konsentrert pulver- eller krystallform. Beslag den senere tiden indikerer et høyt innehold av MDMA i ecstasytabletter i omløp.

MDMA: Krystaller eller pulver. Beslag i senere tid indikerer høy renhet.

En vanlig brukerdose dose MDMA er på 50 – 150 mg. Dette er uavhengig av om MDMA kommer fra ecstasypiller eller krystaller / pulver.

MDMA/Ecstasy er også kjent under gatenavn som Emma, Molly, E, X og Knips.

 

 

SNAKK MED OSS OM MDMA