Alkohol

Alkohol er det desidert mest utbredte rusmiddelet under studiestart og fadderuka. Den typiske rusvirkningen av alkohol er at du blir mer oppstemt, impulsiv og risikovillig, samtidig som koordinasjonen og den kritiske sansen svekkes. Ved større inntak vil alkoholens sløvende virkning bli mer fremtredende, og man kan miste bevisstheten ved overdreven bruk.

Det at du føler deg mer oppstemt samtidig som du blir mer impulsiv og mindre kritisk, er noe av det som gjør at alkohol drikkes i sosiale sammenhenger.

Det er imidlertid ikke slik at de positive egenskapene til alkoholen fortsetter å stige med stigende promille. Når du begynner å nærme deg 1 i promille når du taket for de positive egeneskapene til alkoholen og de negative egenskapene begynner å bli mer fremtrendende.

Området mellom 0,5 og 1 promille omtales gjerne som fest- eller lykkepromille, og de fleste som har «lært seg å drikke» vil forsøke å holde seg på dette promillenivået. Fortsetter du å drikke etter dette blir dårlig koordinasjon og oppmerksomhet samt manglende kontroll over musklene mer fremtrendende. Mange blir dessuten kvalme, og du kan begynne å kaste opp.

Alkohol påvirker hormonet som styrer urinproduksjonen, noe som kan føre til dehydrering (for lite væske i kroppen). Derfor må du passe på at du får i deg nok alkoholfri væske når du drikker alkohol. Det er dessuten lurt å spise godt på forhånd, og underveis mens du drikker.

Drikk sakte, og forsøk å holde deg til drikkevarer med en lavere volumprosent alkohol (f.eks. øl/cider fremfor brennevin). Planlegg på forhånd hvor mye du ønsker å drikke, og forsøk å holde deg til dette. Dette er lettere hvis du allierer deg med noen, for å unngå at planen sklir ut når du først har begynt å drikke. Shotting bør unngås. Ved shotting kan du få i deg store mengder alkohol på kort tid uten at du rekker å merke hvor påvirket du blir. Dette kan føre til at du blir overstadig beruset, eller i verste fall til alkoholforgiftning.

Følger du disse rådene vil du få en mer kontroll på promillen og hvor beruset du blir, og studiestarten blir både tryggere og hyggeligere.

Se våre faktasider om alkohol for utfyllende informasjon. Prøv også vår app Drikkevett, som kan være et nyttig hjelpemiddel når du er på fest.

Les mer: