Studiestart: Smartdrugs

Det er et kjent faktum at bruk av såkalte «smartdrugs», eller prestasjonsfremmende midler, forekommer ved norske skoler, høyskoler og universiteter.

 

 

Eksempler på smartdrugs er reseptbelagte legemidler (mot ADHD, søvnforstyrrelser o.l.), eller illegale syntetiske stoffer kjøpt via nettet. Disse stoffene er sentralstimulerende legemidler, og de er forbudte å bruke uten gyldig resept.

Bruk av slike stoffer er mest utbredt mot slutten av semesteret i forbindelse med eksamensarbeid, men kan også forekomme til andre tider i semesteret.

Hensikten med slike stoffer er først og fremst å øke konsentrasjonsevnen, samt dempe eventuelle trøtthetsfølelser. Men, det er viktig å være oppmerksom på at denne typen stoffer også kan ha en del bivirkninger. Noen av dem kan f.eks. være vanedannende, noen kan være belastende for hjerte/kar, noen kan medføre risiko for overdose, noen kan medføre ulike psykiske plager, for å nevne noe.

I tillegg er det enkelte studier som indikerer at slike stoffer noen ganger vil kunne virke mot sin hensikt i en studiesammenheng. Den som tar det kan f.eks. bli mer rastløs, ufokusert og få en springende tankegang – i stedet for å bli mer konsentrert.

Det er dessuten ikke slik at det å ta stoffene i seg selv vil føre til bedre resultater, man må fremdeles jobbe for dem. Det er også greit å nevne at det er straffbart å bruke reseptbelagte legemidler dersom du ikke selv har resept på disse.