Paracet

Vi er ikke helsepersonell. Det vi skriver om legemidler er ikke helsefaglig veiledning, men generell informasjon

Reseptbelagte legemidler skal alltid brukes på den måten legen har foreskrevet dem.

Vi er ikke en akutt-tjeneste. Ved behov for medisinsk nødhjelp eller ved forgiftning, ring 113 eller Giftinformasjonen på 22 59 13 00. Disse tjenestene er alltid åpne!

Hvis du ber 113 eller Giftinformasjonen om hjelp, vil de ikke kjefte på deg eller straffe deg! De er der for å redde deg.

Det bør utvises forsiktighet med administrering til barn – ikke overstig angitt dosering fra legen.

 

Paracet skal alltid brukes på den måten legen har foreskrevet dem eller som beskrevet på pakningsvedlegget

Paracet er smertestillende legemiddel. Det er ikke kjent at Paracet gir ruseffekt. Men dersom du bruker dem mye over tid, kan du oppleve psykisk avhengighet. Du kan også føle at du blir dårlig når du ikke har tatt Paracet. Den smertestillende effekten av Paracet blir dårligere jo oftere og mer du bruker.

Paracet

Virkestoffet i Paracet heter paracetamol. Det finnes andre legemidler (både norske og utenlandske) som inneholder paracetamol. Disse kan inneholde flere virkestoffer enn bare paracetamol.

Jo flere dager i strekk du bruker for mye Paracet, jo større er risikoen for at det er farlig. Hvis du har nedsatt helsetilstand eller drikker mye alkohol, øker risikoen for at det er farlig.

Paracet og forgiftning

Doser over 7-8 gram Paracet (14-16 piller) kan gi risiko for forgiftning. Hvis du vet at du har fått i deg for mye Paracet, må du oppsøke helsehjelp innen 8 timer etter inntak. Etter åtte timer kan det hende motgift ikke virker som det skal, og du risikerer du leverskade og eventuelt leversvikt.

Fra 0-24 timer etter inntak kan du oppleve symptomer som kvalme, brekninger, blekhet og ev. søvnlignende tilstand eller apati. Det kan også hende du ikke merker noen symptomer.

Fra ca. 1,5 døgn etter inntak vil du merke begynnende tegn til leverskade. Du vil kjenne mer og mer smerter i øvre, høyre del av magen. Blodprøver vil vise at leveren ikke fungerer som den skal, fordi den er forgiftet.

Fra 3-4 døgn etter inntak vil forgiftningen være på sitt verste. Har du ikke fått medisinsk hjelp, kan det være fare for alvorlig leversvikt og i verste fall en smertefull død.

Hvis du er deppa eller fortvilet og vurderer å ta mange Paracet, tenk deg godt om. Det skal mye til å dø av det. Men det er veldig stor sjanse for at du kan få alvorlige skader som du aldri blir kvitt.

Jeg vil ikke leve lenger

Hvis du ikke ønsker å leve lenger, kan du snakke med en anonym tjeneste om det. Det finnes alltid noen som bryr seg og som er glade for å høre fra deg! Ta kontakt og fortell så mye som du selv føler for. Her er noen forslag til hvem du kan snakke med: